Sayfalar

13 Ocak 2017 Cuma

Gluten Tutkalı(ambalaj tutkalları)

Gluten Tutkalı(ambalaj tutkalları)

Piyasada boncuk tutkalı(paketleme tutkalları) olarak anılır. Hayvanların deri, kemik ve kıkırdaklarından elde edilir. Sarı ve koyu kahverenginde, şeffaftır. Deri tutkalı, kemik tutkalı ve deri kemik karışımı, karışık tutkal olmak üzere çeşitleri vardır. En çok üretilen ve kullanılan tutkal, karışık tutkal çeşididir. En iyi karışık tutkal, %30 deri ve %70 kemik karışımı şeklinde üretilendir. Mobilya dekorasyon(mobilyayapıştırıcıları) işlerinde her türlü birleştirmelerde, astar ve yüz kaplama yapıştırma işlemlerinde kullanılır. Neme karşı dayanıksızdır.
Dış kapı ve pencere yapımında kullanılması doğru olmaz. Sürülen ağaç yüzeyinde renklendirme ve leke yapmaz. Kaliteli ve taze olan tutkalın kokusu da rahatsız edici değildir. Kusurlu veya kalitesiz üretilen glüten tutkalı hazırlanırken fena kokar ve bazı cins ağaçlarda (meşe ve kestane) leke yapar. Piyasada, plaka, parça, boncuk ve toz halinde bulunur. Mobilya dekorasyon işlerinde en çok boncuk biçiminde olanı kullanılır. Sandık veya çuvallar içerisinde bulunur, kg ölçü birimi ile satılır.
Deri, kemik ve karışık tutkal çeşidinden başka bir de kan tutkalı bulunmaktadır. Kan tutkalı hayvanların kanlarından elde edilir. Daha çok kontrplak üretiminde kullanılır. Ancak suni reçine tutkallarının bol miktarda üretilmesi ve üstün özellikleri ile kontrplak sanayinde kullanılması sonucu kan tutkalı önemini kaybetmiş durumdadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder