Sayfalar

5 Mart 2017 Pazar

Mobilya Yapıştırıcıları ile Ahşap Parke Montajı Yapmak

Mobilya Yapıştırıcıları ile Ahşap Parke Montajı Yapmak

mobilya yapıştırıcıları
Dilmeler (kadronlar) 30–35 cm ara ile mobilya yapıştırıcıları ile birlikte terazisinde zemine yerleştirilir. 10’luk beton çivisi ile veya dübellerle dilmeler zemine çakılarak sabitlenir. Diğer dilmelerin yönü çakılan dilmelere dik olarak 30-35 cm ara ile sıralanıp çivi ile sabitlenir. Resim 3.1: Kör döşeme yapma aşaması Resim 3.2: Kör döşeme yapma aşaması Dolgu malzemesini dilmeler arasına dökerek/döşeyerek üst dilme mesafesine kadar doldurup yüzeyi düzeltilir. Dilmeler üzerine kör döşeme yapılır. Araç gereçler döşeme üzerinden alınarak kör döşeme üzeri süpürge yardımıyla temizlenir. Kör döşemenin döşendikten sonra birkaç gün dinlendirilmesi gerekir. Bu süre içerisinde meydana gelen olumsuzluklar düzeltilebilir.
Aksi hâlde sonradan oluşacak çalışma kusurlarının tadilatı imkânsıza yakın ve maliyetlidir. Ahşap parke, döşeneceği ortama 3–4 gün önce getirilerek hava koşullarına uyumu sağlanmalıdır. Uzun duvarın ortasından komşu duvara paralel kılavuz ipi iki çivi arasında gerdirip bağlanır. Duvardan başlayarak ve ipi ortalayarak iki sıra parke genişliği kadar bir alan mobilya yapıştırıcıları ile tutkallanır. Duvar kenarında 1,5 cm çalışma boşluğu bırakılarak ve parke kinişi duvara bakacak şekilde iki parke parçası 90 derece açıda ip ortalanarak tutkallı zemine yerleştirilir. Başsız çivi ile bu parkeler kör döşemeye çakılarak sabitlenir. İp ortalanır ve zeminde belli bir mesafe tutkallanır.
Parkeler birbirine geçirilerek dizilir. Parkeler dizilirken birbirlerine iyice yaklaşmasına, açılarının bozulmamasına ve ip ile aynı doğrultuda olmasına dikkat edilmeli aksi hâlde oluşan olumsuzluk her sırada artarak düzeltilmesi imkânsız bir hâl alacaktır. 35 Resim 3.3: Kör döşeme üzerine parke montajı için tutkalın sürülmesi Parkeler, mobilya yapıştırıcıları ile tutkal kullanarak döşenir. Özellikle geniş alanların kaplanmasında parke montajı uzun süreceğinden parke dışında kalan tutkalın kuruyup kalınlık oluşturmadan alınması gerekir. Aksi hâlde devam eden sıranın birbirine yaklaşmasını olumsuz etkiler. Geniş alanlarda ekip çalışması yapılması, parke montaj süresini kısaltacağından parke montaj kalitesini olumlu yönde etkileyecektir. Kenarlara gelindiğinde parke boyları, duvara paralel ve çalışma boşluğu da dikkate alınarak kesilip kısaltılmalıdır. İşlem tüm duvar bitişlerinde yapılmalıdır. Parke döşeli alan en az iki gün dinlenmeye bırakılmalı, ondan sonra temizlenmelidir.


Bir önceki yazımız Ahşap Tutkalı Dünden,Bugüne ahşap tutkalı hakkında bilgi vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder