Sayfalar

22 Ocak 2017 Pazar

Plastik tutkal ve Etiketleme tutkalları nedir?

Plastik tutkal ve Etiketleme tutkalları nedir?


Piyasada plastik tutkal, beyaz tutkal,etiketleme tutkalları, formika tutkalı gibi değişik isimlerle tanınır. Süt görünüşünde, koyuca bir sıvıdır. Bilimsel adı “polivinilasetat tutkalı”dır. Polivinilasetat bir tür yapay reçinedir. Sözcük şu üç bölümden oluşur: 

Poli = çok,
Vinil = Bir alkol ürünüdür,
Asetat = Sirkeasidinin bir tuzudur.

Polivinilasetat su, kömür, kireç ve sirkeasidinden kimyasal yollarla üretilir. Kok kömürü ile sönmüş kireç kızdırılarak karpit (CaC2 haline dönüştürülür. Karpite su etkitilerek asetilen gazı (C2H2) elde edilir. Asetilen ile sirkeasidi birlikte vinilesteri oluştururlar. Vinilester moleküllerine monomer adı verilir. Bu küçük moleküller, istenilen molekül ağırlığı basamağına erişinceye kadar birbirlerine bağlanabilirler. Binlerce monomer birleşerek polimerleri oluştururlar. Bu kimyasal olaya “polimerleşme” denilir. Polimerleşme, aynı veya benzer moleküllerin bir çoğunun, molekül ağırlığı yüksek olan yeni ve büyük bir molekül vermek üzere birleşmeleridir. Vinilester, açıklanan kimyasal yöntemle polimerleştirilerek polivinilasetat ve etiketleme tutkalları üretilir.


Plastik tutkal nasıl üretilir?


Plastik tutkal etiketleme tutkalları su, kömür, kireç ve sirke asidinden kimyasal yollarla elde edilen polivinilasetat yapay reçinesinde üretilir. Ağaçişleri alanında çok yaygın olarak özellikle montaj işlerinde kullanılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder