Sayfalar

12 Şubat 2017 Pazar

Mobilya Yapıştırıcıları için Tutkal seçimi nasıl yapılır?

Mobilya Yapıştırıcıları için Tutkal seçimi nasıl yapılır?


Herkese selamlar, işin doğrusu belki tam olarak bizim hobi ile alakalı olmayacak ama bu iş aklımı çok fazla karıştırıyor. içimizde marangozluğu meslek edinmiş arkadaşların olması ve aynı zamanda bu sayfalarda ahşap laminasyonunun da sıkça konuşulması üzerine hem kendime cevap çıkacağı hem de bu bilgilerin ağaç işine(mobilya yapıştırıcıları) meraklı arkadaşların da işine yarayacağı düşüncesiyle yazıyorum.

ilk sormak istediğim şey piyasada on küsür çeşit ahşap yapıştırma tutkalı var bunların hangisi ne amaçla kullanılıyor. en sağlam bağlantıyı yapmak için hangisini kullanmak gerekiyor. mesela laminasyon için veya ağır yük altında kullanılacak tutkallar farklı mıdır. piyasada en nitelikli markalar hangileridir. en sağlam ve kaliteli yapıştırmayı sağlayanlar hangileridir.

benim bildiğim bir sürü tutkal var hepsi de farklı iddiaları dile getiriyorlar. mesela semparoc diye bir marin tutkalı var, ya da yeni bir tane duydum kaliteli olsa gerek Kleiberit PUR 501 veya 510 var, Titebond var, bunlar gibi dış orijinlilerin yanı sıra içi piyasada da üretilen pek çok marka ve tip var.

bu arada kimyasal yapıları veya renkleri de farklılık gösteriyor. kimileri poliüretan tutkal adıyla kimileri beyaz tutkal adıyla, kimisi masif tutkal adıyla kimisi süper masif tutkal olarak sarı-beyaz-pembe gibi farklı renklerde farklı yapıdalar.

bir şey daha soracağım, mesela şu an bir onarım yapıyorum ve bir sandığın tabanının çatlayan ve oynamakta olan masif ceviz kısmını yapıştırmak istiyorum fakat çerçeve tarafından sarılı durumda olduğundan yani arızalı kısım göbeğe yakın olduğundan preslemek sözkonusu değil. şimdi bu durumda benim işimi görecek bir tutkal var mı, yani prese edilmeden üstün yapıştırma sağlayan.

son sorum ise beni en sinir eden ahşap doğrama sarkmaları ile ilgili. acaba işin ustaları açıkayabilirler mi bunun sebebi nedir. genelde ahşap doğramalar(mobilya yapıştırıcıları)  yeni takıldıklarının birkaç ayı içinde sarkma yapmaya başlarlar özellikle çift cam taşıyan ve çamdan imal edilenler. öyle ki köşelerindeki bu açılma net olarak gözlenebilir. bu acaba kullanılan tutkal niteliğiyle alakalı bir durum mudur, yoksa marangoz işçiliğinin niteliğinden midir. mesela daha kaliteli bir tutkal kullanımı bunu engelleyebilir mi. açıkçası tüm bu konular aklımı kurcalıyor, aydınlatan arkadaşlar çıkarsa sevinirim, özelden de ayrıca görüşmek isterim. saygılar.

Kaynak: http://www.zipkinci.com/el-yapimi-zipkinlar/25175-tutkal-secimi-nasil-yapilir.html
Önerilen: http://gfskimya.com/mobilyayapistiricilari.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder