Sayfalar

19 Şubat 2017 Pazar

PLASTİK KAĞIT TUTKALI

PLASTİK KAĞIT TUTKALI

kağıt tutkalı
Bir tür yapay reçine olan Polivinil asetattan üretilen bir kağıt tutkalı olup piyasada değişik adlarla bilinir. En çok bilinen adı plastik tutkal olup, beyaz tutkal ve formika tutkalı olarak da tanınır. Koyu kıvamlı yoğurt görünümündeki bu tutkalın son günlerde kullanılan bir başka çeşidi de pembe tutkaldır.
Üretiminde kok kömürü ve sönmüş kireç kızdırılarak karpit elde edilir. Karpit ile suyun etkileştirilmesinden asetilen gazı elde edilir. Asetilen sirke asiti ile birleştirilince vinilester elde edilir.
Monomer adı verilen vinilester molekülleri birleştirilerek polimerler oluşturulur. Bu olaya da polimerleşme adı verilir. Polimerleşme aynı veya benzer moleküllerin birleşerek yeni ve büyük moleküller oluşturmasıdır. Tutkal üretiminde katkı gereci olarak yumuşatıcı, sertleştirici, organik ve anorganik maddeler kullanılarak farklı özellikte polivinil asetat tutkal üretilebilir. Genel olarak sıcakta yumuşayan, soğukta sertleşen termoplastik özellik gösterir.
Plastik tutkalın ve kağıt tutkalının değişik amaçlar için üretilmiş çeşitleri olup genel olarak iki çeşittir.
1.Montaj tutkalı
2. Kaplama tutkalı
Montaj tutkalının bir diğer çeşidi de genellikle seri üretimlerde vernikten sonra kullanılan verniklenmiş işlerde kullanılan montaj tutkalıdır. Ancak bu tutkalın kullanılması büyük bir özen ister. Tutkallama esnasında hem yeterli tutkal sürülmeli hem de sürülen tutkalın taşmamasına özen gösterilmesidir.
Açık zamanı 5­20 dakika civarındadır. Ancak kaplamalı işlerde kağıt tutkalı presler kullanıldığından çeşitli etkenler sebebi ile kuruma süresi kısalmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder